eoa logo Γραμματοσειρά: GreekEnglish 
 
This part will be replaced with the flash video player

Πληροφορίες θέματος

Κωδικός Θέματος

T14057

Τίτλος

Εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση

Είδος

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

26/06/1982 - 24/02/1983

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τρεις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης προς τιμήν των αγωνιστών. Η πρώτη λαμβάνει χώρα στον Γοργοπόταμο (25/11/1982), η δεύτερη στον τόπο βασανιστηρίων των ΕςΕς στην Αθήνα (24/2/1983) και η τρίτη, πάλι στην Αθήνα, στον λόφο Φινοπούλου (21/6/1982).

Περιγραφή

Πανοραμικά πλάνα από το φυσικό τοπίο και τα γύρω βουνά στην περιοχή του Γοργοποτάμου, στα οποία έχουν αναρτηθεί πανό με συνθήματα, με μουσική υπόκρουση από τον Νίκο Ξυλούρη (που συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας). Εικόνες από τη γέφυρα, στην σύγχρονή της μορφή, ενώ το σπηκάζ εξιστορεί συνοπτικά τη σημασία του γεγονότος, κατά το οποίο ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις κατάφεραν στις 25/11/1942 να ανατινάξουν τη γέφυρα και να επιφέρουν πλήγμα στις δυνάμεις των κατακτητών. Γενικά πλάνα από ελικόπτερο του συγκεντρωμένου κόσμου, καταφθάνουν μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων (25/11/1982). Ανάμεσα στους παριστάμενους εμφανίζονται οι Έντυ Μάγιερς και Κρις Γουντχάους, επικεφαλής της αποστολής κατά την ενέργεια στο Γοργοπόταμο. Προσέλευση του Γεώργιου Γεννηματά, Υπουργού Εσωτερικών, της Μελίνας Μερκούρη, Υπουργού Πολιτισμού και άλλων επισήμων. Επιμνημόσυνη δέηση παρουσία αγωνιστών αντιστασιακών οργανώσεων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπως (πλην των προαναφερομένων) ο Ευάγγελος Κουλουμπής, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο Γιάννης Σκουλαρίκης, Υπουργός Δημόσιας Τάξης, και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο Παρασκευάς Αυγερινός, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, εκφωνεί ομιλία. Αμέσως μετά, ακολουθεί κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, με πρώτο τον Γ. Γεννηματά, τον Αντώνη Δροσογιάννη, Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, τον Π. Κανελλόπουλο, τον Μανώλη Γλέζο και άλλους.
Συγκεντρωμένος κόσμος έξω από την οδό Μέρλιν 6, όπου κατά την Κατοχή στεγάζονταν τα γραφεία της Γκεστάπο, και τελείται η τελετή αποκάλυψης μνημείου για την Εθνική Αντίσταση (24/2/1983). Διακρίνονται ο Γιώργος Γεννηματάς, Υπουργός Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Κρητικός, Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο Ηλίας Ηλιού, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Γιάννης Ζίγδης, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Υπουργός Συγκοινωνιών, ενώ ο Αθανάσιος Μίχας, εκπρόσωπος της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης εκφωνεί λόγο. Ακόλουθα λόγο εκφωνεί ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, Υπουργός Δικαιοσύνης. Οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη αντιστασιακών οργανώσεων και συγγενείς των θυμάτων, ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπέης και ο Παρασκευάς Αυγερινός, Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας. Πανοραμικό πλάνο των παρευρισκόμενων. Αποκάλυψη του μνημείου και καταθέσεις στεφανιών.


Χαρακτικά, αφίσες και φωτογραφίες (που εναλλάσσονται συνεχώς με εικόνες της εκδήλωσης) από την περίοδο της κατοχής και αντίστασης (1941-1944), από τιμητική εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στο λόφο Φινοπούλου με τίτλο «Εθνική Αντίσταση 1941-1944» (21-27/6/1982). Ο παρευρισκόμενος κόσμος, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ζίγδης, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Υπουργός Συγκοινωνιών, ο Δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπέης (21/6/1983). Επίσημος εκφωνεί λόγο, κατόπιν εκφωνεί λόγο ο Ε. Γιαννόπουλος, μετά άλλος παίρνει το λόγο και ύστερα ο Κώστας Φιλίνης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εσωτερικού. Ο Κ. Μπέης καταθέτει στεφάνι.

 

Θεματικές κατηγορίες

Μνήμη | Εκδήλωση - Τελετή | Πόλεμος | Εορτασμός - Επέτειος | Ιστορία - Αρχαιολογία

Λέξεις κλειδιά

Κατάθεση στεφάνου | Εθνική Αντίσταση

Τοποθεσίες

Ελλάδα Γοργοπόταμος | Αθήνα Λόφος Φινοπούλου | Οδός Μέρλιν

Γλώσσες

Ελληνική

Χώρα παραγωγής

Ελλάδα

Τοποθεσία παραγωγής

Αθήνα

Βιβλιογραφία

Τα Νέα, 13/11/1982, σ. 4, 25/11/1982, σ. 3, 26/11/1982, σ.3, 20/4/1983, σ. 14, 25/4/1983, σ. 5, 22/6/1982, σ. 4, Το Βήμα, 22/6/1982, σ. 7.

Λίστα Θεμάτων του Τεκμηρίου D3442:

Σύνοψη Τεκμηρίου:

Κωδικός Τεκμηρίου

D3442

Τίτλος

Εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση[1549, 1549Ε]

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ Εκδηλώσεις για την Εθνική Αντίσταση]αποτελείται από τις εξής επιμέρους ενότητες:

1. Επετειακή εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση στο Γοργοπόταμο
2. Μνημείο στο πρώην κτίριο βασανιστηρίων των SS στην Αθήνα
3. Εκδήλωση με έκθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού στο λόφο Φινοπούλου

Τίτλος Συλλογής

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ - ΓΓΤΠ

Ημερομηνία Παραγωγής

01/01/1983
Το οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΑ προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παρέχεται μόνο για προσωπική χρήση στην οποία δε συμπεριλαμβάνεται η ανάρτησή του σε ιστοτόπο στο διαδίκτυο χωρίς προηγούμενη άδεια.
Audiovisual material on this site is protected by copyright laws and is only provided for personal use which does not include re-publishing to other web sites without previous permission from HeNAA.
 ©Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. All rights reserved._